Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Ολοκληρώθηκε και ψηφίστηκε στην Βουλή χθες (Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011) και επί των άρθρων το Νομοσχέδιο «Θαλάσσια Στρατηγική για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Με τροπολογία που κατέθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης και η οποία υπερψηφίστηκε ως διάταξη στο Νομοσχέδιο, επιλύονται σημαντικά προβλήματα κτηματογράφησης που προέκυπταν σε ορισμένες περιοχές (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Λέσβος και άλλα νησιά).
Με τη διάταξη αυτή δίνεται τέλος στην ταλαιπωρία πολιτών από χρονοβόρες δικαστικές διενέξεις.
Ο κ. Σηφουνάκης αμέσως μετά την ψήφισή της προέβη στην ακόλουθη δήλωση :
“Στη Λέσβο όπως και σε κάποιες άλλες (κυρίως νησιωτικές) περιοχές της χώρας παρουσιάστηκαν εκτεταμένα προβλήματα κατά την υλοποίηση του Κτηματολογίου που ταλαιπώρησαν τους πολίτες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους λόγω μεγάλων αποκλίσεων στην αποτύπωση τους. Μέχρι σήμερα το ισχύον νομικό πλαίσιο για το Κτηματολόγιο δεν επέτρεπε τέτοιες διορθώσεις και επέβαλε υποχρεωτικά την προσφυγή των πολιτών στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κοινωνική αναταραχή και να επιβαρύνονται οι πολίτες με σημαντικά έξοδα.
Έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα με ταχείς ρυθμούς δρομολογούμε τη λύση. Μια λύση, που δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες και θα τους επιτρέπει να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους, διευκολύνοντας την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου και ταυτόχρονα μια λύση που θα βελτιώσει το ποιοτικό έργο του Κτηματολογίου, ενός απαραίτητου έργου υποδομής για τη χώρα μας.
Με τη τροπολογία που ψηφίστηκε, καθιερώνεται νέα διαδικασία διόρθωσης των κτηματολογικών διαγραμμάτων που περιέχουν εκτεταμένα σφάλματα, με ευρεία δημοσιότητα και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών χωρίς όμως οικονομική επιβάρυνση για αυτούς. Κατά τη διάρκεια των σχετικών εργασιών μπορούν να συνεχίζουν οι συναλλαγές οι οποίες θα πρέπει, εφόσον απαιτηθεί, να προσαρμοστούν στη νέα και ακριβέστερη αποτύπωση των ακινήτων στα κτηματολογικά διαγράμματα.

         Οι πολίτες της Λέσβου καλούνται να υποστηρίξουν αυτή τη διαδικασία με την ευρεία τους συμμετοχή σε συνεργασία με τον υπεύθυνο φορέα σύνταξης του Κτηματολογίου. Το Υπουργείο έχει ζητήσει ήδη από την εταιρεία του Κτηματολογίου να επιταχύνει τις διαδικασίες και να διευκολύνει τους πολίτες με κάθε τρόπο”.